3 steg till rena duschdörrar

Kalkavlagringar på duschdörrarna kan verkligen förstöra badrummets fräschhetskänsla. Det blir dessutom bara värre och värre när kalken byggs på.

Vi har glasdörrar till vårt badkar, och har haft glasdörrar till nästan alla duschar vi haft. Vi har flyttat mycket och har bott både i norr och söder. Det vatten vi hade i norr var mjukt, och därför blev inte kalkavlagringarna lika påtagliga även om de fanns där. I söder med hårt vatten blev både glasen och kaklet helt täckta av vit kalk efter bara ett litet tag. Jag testade många olika rengöringsmedel som hävdade att det skulle ta bort såväl kalk som tvålrester – nix pix. Inget bet. Jag testade till och med klorin. (Detta var innan jag blev miljöfrälst. Eller rättare sagt, innan jag läste på om olika ämnens påverkan på naturen.)

Och så, efter extremintensivt googlande hittade jag äntligen lösningen! (Googlandet hade inte behövt vara så extremintensivt om jag inte var tvungen att läsa om samma lösning på femtioelva olika sidor innan jag litade på det.)

Jag hittade två olika lösningar, och båda fungerar lika effektivt! Pluset är också att ingredienserna är lätta att få tag på i vanlig mataffär, och en del har du kanske redan hemma! Använd alltid gummihandskar för att skydda huden (även när du använder milda rengöringsmedel).

Jag brukar personligen använda blandning 2 då jag inte klarar av lukten av ättika. Det känns inte bra att jag behöver vädra och hålla andan medan jag står i duschen och rengör. Blandning 2 tycker jag också är mer multifunktionell då den också kan användas på kakel, kakelfogar och badkaret. Ättika bör INTE användas på kakel och kakelfogar då det kan förstöra dem! Är du osäker på om ditt badkar/kakel klarar av lösningarna kan du testa på ett litet osynligt ställe först för att se om det blir fläckar.

 

1. Diskmedel och ättika

2 dl diskmedel

1 dl ättika 12 %

1 dl vatten

 

2. Diskmedel, bikarbonat och väteperoxid 3 %

1 dl bikarbonat

1 dl diskmedel

2 msk väteperoxid 3 %

 

Blanda ingredienserna i en liten skål. Ta på gummihandskar och använd sedan en städsvamp för att smeta ut det över duschdörren.

Låt blandningen verka i 10 minuter.

Gnugga glaset med svampen lätt.

Skölj av allt med duschmunstycket. Skrapa ner vattnet med en skrapa och njut av det nu helt transparenta glaset!Äldre inlägg Nyare inlägg


Lämna en kommentar

Var god observera att kommentarer inte publiceras förrän de har blivit godkända