Djuprengöring

När kan du behöva göra en djuprengöring?

  • När du köpt tygblöjor och inlägg i andrahand
  • Om tygblöjorna luktar illa efter tvätt, när de torkat eller efter lite kiss (blöjorna ska inte lukta så illa att du ramlar baklänges när barnet kissat)
  • Om tygblöjorna läcker och det kan bero på att tyget täppts till mineraler från hårt vatten
  • Om ammoniak bildats
  • Om barnet får hudutslag och du misstänker att tygblöjorna eller inläggen är orsaken (på grund av att de inte blivit tillräckligt rena eller har tvättmedelsrester i sig)

Vissa gånger beror (rena) illaluktande tygblöjor på att din vardagliga tvättrutin inte funkar, och du kan då behöva justera någon del i din rutin för att problemet inte ska återkomma.

Vi kommer nedan att beskriva hur du djuprengör dina tygblöjor på det miljövänligaste och skonsammaste sättet.

Djuprengöring ska göras på rena och torra tygblöjor och inlägg, alltså bör du ha rengjort dem och tvättat dem på vanligt sätt först.

Observera att garantin på dina tygblöjor och inlägg kan sluta gälla när du djuprengör dem.

Utför inte nedanstående djuprengöringar på ull eller silke.

 

Natriumperkarbonat

Ett första steg är att blötlägga tygblöjorna och inläggen med natriumperkarbonat och lite tvättmedel (inte full dos, en halv dos eller mindre beroende på mängden blöjor). Natriumperkarbonatet hjälper till att lösa upp eventuella tvättmedelsrester och mineraler från hårt vatten, medan tvättmedlet förhindrar att allt fastnar i tyget igen under blötläggningen. Blötläggningen kan du göra i balja, badkar eller tvättmaskin.

Om du gör det i tvättmaskin lägger du in blöjorna och inläggen i trumman, tillsätter 3–4 matskedar natriumperkarbonat i tvättmedelsfacket, väljer sköljprogrammet utan centrifugering om möjligt, och startar maskinen. Vänta tills trumman fyllts med vatten och pausa sedan programmet. Låt stå övernatt.

När vattnet är kallt tar det längre tid för natriumperkarbonatet att verka, därför rekommenderas att blötlägga i varmt vatten i första hand. Detta är lättare att göra i balja eller badkar. Värm vatten till minst 60 grader, och tillsätt 3–4 msk natriumperkarbonat per 4–5 liter vatten. Låt perkarbonatet lösas upp, tillsätt sedan också tvättmedlet. Lägg ner tygblöjorna och inläggen, kläm på dem för att få ut så mycket luft som möjligt. Låt ligga i minst 4 timmar, gärna övernatt.

Kör sedan blöjorna och inläggen på det längsta tvättprogrammet (bomull) på 60 grader utan att tillsätta tvättmedel eller något annat. Centrifugen ska vara max 800 varv så att centrifugeringen inte sliter på och förstör blöjorna och inläggen. Skölj tills du inte längre ser tvålskum i vattnet – var uppmärksam på att vatten också skummar litet naturligt. Tvålskum stannar kvar längre när vattnet står stilla, och skummande vatten försvinner snabbt.

För att neutralisera lukter kan du också tillsätta 2–3 matskedar ättikssprit (12 %) i sköljmedelsfacket. Vi rekommenderar inte att använda ättikssprit vid vardaglig tvätt av tygblöjorna, men vid djuprengöring kan det vara bra om blöjorna har en lukt som inte försvinner vid tvätt.

 

Tack till Maria på Happy Bum för genomläsning och tips kring natriumperkarbonatet!


Äldre inlägg Nyare inlägg


Lämna en kommentar

Var god observera att kommentarer inte publiceras förrän de har blivit godkända