Hemmagjorda våtservetter och städservetter

Våtservetter och städservetter var något vi använde i stora mängder. Våtservetter fanns alltid i skötväskan, och kanske ett och annat paket i badrummet, när vår äldsta flicka var bebis. Städservetter var i ärlighetens namn det som fick mig att städa för huvud taget. Det var lätt att bara plocka på sig några, dra några drag här och där och sedan kasta. Ingen extra tvätt, inga extra rengöringsmedel. Och ett sådant otroligt slöseri på resurser.

Våtservetter var lätta att lämna bakom mig. Det var bara att köpa in torklappar och blöta dem i kranen innan blöjbyte. Det gick hand i hand med att jag började använda tygblöjor på min yngsta flicka, och det upplevdes inte som ansträngande.

Att ge upp städservetter gav mig däremot lite mer ångest. Helt plötsligt skulle jag nu använda en sprayflaska och trasa VARJE DAG när jag torkade av ytor i badrummet? Kanske flera gånger per dag om jag fick för mig att städa andra rum också? Först hämta rengöringsmedel i städskåpet, sedan ställa tillbaka och hänga upp trasan på tork, och sedan dessutom bära trasan till tvättkorgen. USCH, VAD JOBBIGT. Jag är sarkastisk när jag säger det. För det är verkligen höjden av bekvämlighet. Vilket I-landsproblem. Jag kan erkänna att min städning gick ner drastiskt. Jag är lat och väldigt bekväm av mig.

Men så, in kommer hemmagjorda städ- och våtservetter! Bästa grejen någonsin! Så här gör du dem:

 

Vattnet du använder till servetterna ska alltid kokas först. Det förhindrar bakterietillväxt och gör att de håller sig fräscha längre. Andelen vatten kan behöva ökas eller minskas beroende på hur mycket vätska dina tyglappar klarar att absorbera. De ska inte droppa när du använder dem, och vara mer blöta än bara fuktiga. Du märker när du hittat den perfekta mängden. Du kan använda mitt recept som utgångspunkt och sedan öka eller minska efter behov. Höfta när du anpassar resterande ingredienser. Det behöver inte vara exakt.

 

Våtservetter för bebis

I våtservetterna för bebis vill jag gärna ha olja i då det hjälper mot uttorkning och förhindrar att min lilla blir röd i rumpetussen. Jag använder rapsolja som produceras i Sverige, men även annan valfri olja fungerar. Vissa tycker att kokosolja är bra för bebisar som har känslig hud och lätt blir röda om rumpan då den även har lite antibakteriella egenskaper. Du kan också använda vanlig babyolja.

Tvålen jag använder är Dr. Bronner’s Mild Unscented Liquid Soap. Du kan dock även använda babytvål/babyschampo eller annan mild tvål – men kör helst parfymfritt!

 

Ingredienser

3 dl kokat vatten

2 msk rapsolja (eller valfri

1 msk tvål

 

Häll det kokande vattnet i en säker behållare eller bunke. Blanda i oljan och sedan tvålen. Tvålen används för att oljan ska lösa upp sig i vattnet ordentligt. Rör om då och då. Vänta tills vattnet har svalnat lite, men fortfarande är hett.

Lägg ner tyglapparna i glasburken, eller vad du vill göra dina våtservetter i. Se till att det finns ett lock som håller tätt. Lägg lapparna vikta på mitten eller så mycket de behöver vikas för att få plats. Stapla dem på varandra.

Häll vattnet över tyglapparna. Stäng locket och låt stå i 10 min. Vänd sedan behållaren upp och ned, och låt stå i ytterligare 10 min. Nu är de färdiga att användas!

Tips: Lägg några i en tät matlåda när du ska ut på utflykt eller iväg någonstans! En PUL-påse är perfekt för att lägga de använda servetterna i.

 

Våtservetter (för annat än bebisrumpor)

Följ samma instruktion som för våtservetterna för bebisar, men använd inte olja då det lämnar en något klibbigare hinna på huden (inte alltid önskvärt!). Du kan också låta vattnet bli ljummet innan du blandar in tvålen. Dessa är toppen för att tvätta av smutsiga händer eller annat!

 

Ingredienser

3 dl vatten

1 msk tvål

 

Städservetter

Till städservetterna kan du egentligen använda vilket rengöringsmedel du vill. Utblandade rengöringstabletter, såpa, tvålflingor – you name it! Möjligheterna är oändliga! Du kan till och med droppa i några droppar eterisk olja. Lavender och Tea Tree anses vara antibakteriella, eller varför inte ge dina städservetter en fräsch citrusdoft?

 

Ingredienser

3 dl vatten

 

Exempelalternativ:

1–2 tsk flytande såpa

2–3 tsk tvålflingor

1 msk Dr Bronner’s (finns flera olika, jag föredrar den milda oparfymerade nämnd ovan)

 

Vill du använda rengöringstabletter (exempelvis NOOUT), blandar du rengöringstabletterna enligt deras instruktioner. Använd sedan 3 dl, eller vilken mängd vätska du behöver till dina tyglappar), och häll direkt över tyglapparna utan extra tillsatser. I vår butik finns rengöringstabletter för badrum, allrengöring och glas.Äldre inlägg Nyare inlägg


Lämna en kommentar

Var god observera att kommentarer inte publiceras förrän de har blivit godkända