Hur du rengör din tvättmaskin

Luktar din tvättmaskin illa? Luktar din tvätt förråd, och som du föreställer dig att mögel luktar? Då kan det vara dags att rengöra din tvättmaskin. Jag beskriver hur du gör det miljövänligt och effektivt nedan.

För mig var rengöring av tvättmaskin, och andra hushållsmaskiner för den delen, litet av ett mysterium i början. Jag gjorde nog misstaget mer än en gång att rengöra dem för sällan - och dåligt när jag väl gjorde det. Trots mina tappra försök luktade tvättmaskinen ofta illa ändå och jag förstod inte alls varför eller vad jag skulle ta mig till. Var verkligen den enda lösningen att byta ut hela tvättmaskinen? Kläderna luktade ju skunk efter tvätt! Hur gjorde andra? 

Efter mycket efterforskning på det smidigaste och miljövänligaste sättet att rengöra min tvättmaskin, insåg jag att det inte alls är så komplicerat som jag först trott. Det var egentligen superlätt - med minimalt krav på aktiv rengöring och skrubb från min sida. Bästa upptäckten någonsin! 

Här går vi igenom hur du rengör din tvättmaskin utan att skada miljön.

 

Hur du rengör din tvättmaskin

Du behöver bikarbonat, ättikssprit 12 %, en komposterbar rengöringsduk, hemmagjord allrengöringsspray (eller valfri miljövänlig allrengöringsspray).

Jag gör en egen allrengöringsspray av 1-2 tsk såpa och 5 dl vatten i en återanvändbar sprayflaska. 

 

1. Tvättmedelsfacket

Om tvättmedelsfacket är väldigt smutsigt kan du blötlägga det i lite diskmedel blandat med varmt vatten och låta diskmedlet jobba i cirka 30 minuter. Sedan kan du rengöra det och sätta tillbaka det i maskinen. 

Är det inte så smutsigt räcker det med lite allrengöringsspray och en svamp (eller en gammal, men ren, tandborste) för att rengöra den.

 

2. Luddfiltret

Luddfiltret på tvättmaskinen blir ofta förbisett (eller är det bara jag?). Jag visste knappt att det existerade förrän för ett år sedan. Det var bara en konstig liten lucka på tvättmaskinen, och jag antog att det var för reparatörer när de skulle laga tvättmaskinen. FEL, FEL, FEL, som Brasse i Fem myror är fler än fyra elefanter säger. Den ska öppnas, tömmas på vatten och rengöras regelbundet - vanligaste rekommendationen jag hittat säger en gång i halvåret. Rengör du din tvättmaskin i övrigt och den fortfarande luktar, kan luddfiltret vara boven.

Öppna luckan och öppna filtret. Vatten kommer att flöda ut, så har du något som kan fånga upp vattnet är det att föredra. Alternativt kan du sitta med en duschskrapa och skrapa undan vattnet mot golvbrunnen. 

När vattnet slutat flöda tar du ut filtret och tar bort eventuellt ludd som fastnat i det. Sätt sedan tillbaka det och stäng luckan. 

 

3. Gummilisten

Här kan du välja mellan att använda allrengöringssprayen eller ättika. Vi rekommenderar att använda allrengöringssprayen i första hand. En gång bodde vi i en hyresrätt där tvättmaskinen hade mögel inuti gummiringen, och då valde jag att rengöra med ättika. Jag doppade då bara en trasa litet i ättika, och torkade av gummilisten. 

Spraya loss på gummilisten, hela vägen runt. Använd rengöringsduken för att torka av den ordentligt - i alla vrår och kanter!

Spraya och torka också av insidan av tvättmaskinens lucka, samt runt luckans list på tvättmaskinen. 

 

4. Bikarbonat

Nu är det jobbigaste över! Häll 3 dl bikarbonat direkt i tvättmaskinens trumma, och kör maskinen på bomullsprogrammet och 90 grader.

Bikarbonatet skrubbar insidan av tvättmaskinen och tar bort unken mögeldoft som kommer från tvättmedelsrester och beläggning från sköljmedel. Har du en riktigt smutsig tvättmaskin kan du höja dosen bikarbonat till 5 dl.

 

5. Ättika

Starta maskinen på bomullsprogrammet och 90 grader igen. Vänta tills maskinen börjar fyllas med vatten. Häll sedan ner 3 dl ättikssprit i tvättmedelsfacket så att det rinner ner i trumman. En vanlig rekommendation jag funnit här är att använda 5 dl ättikssprit, men för oss har det varit tillräckligt med 3 dl. Ibland har jag också droppat i 5-6 droppar lavendelolja i ättiksspriten. 

Lavendelolja anses vara milt desinficerande och kan hjälpa mot mögel och mineralavlagringar. Ättiksspriten bryter ner avlagringar/beläggningar, samt tar bort mögeldoft. 

 

6. Trumman

Detta steg är inte superviktigt, men det går så snabbt att det kan vara värt det. Sedan vår mögeltvättmaskin är detta ett steg jag inte hoppar över när jag rengör min nuvarande tvättmaskin. Efter att ha rengjort tvättmaskinen med mögel enligt ovanstående steg, tvättade jag våra kläder som vanligt i tron att allt var bra. Bikarbonatet och ättikan hade lösgjort någon slags svart smutsgunk i tvättmaskinen, som fastnade på våra kläder. När jag torkade ur trumman fastnade mängder av denna smuts på trasan, och det tog flera tvättar att bli av med från kläderna (och urtorkning av trumman mellan varje tvätt för att bli av med rester). 

Spraya hela trumman med allrengöringsspray och torka snabbt av trumman med en rengöringsduk. Det är allt som behövs! 

För tygblöjeanvändare är detta också ett bra tips efter att blöjorna (speciellt bajsblöjor) sköljts av i maskinen inför tvätt. Spraya och torka av trumman snabbt för att hålla tvättmaskinen fräsch längre!

 

Extra tips för att hålla tvättmaskinen fräsch

  • Torka av trumman med en torr trasa när du är färdig med din tvätt - en torr trumma är mindre benägen att utveckla mögel eller bakterier!
  • Låt luckan och tvättmedelsfacket vara öppna för att torka och vädra efter tvätt.
  • Låt inte din färdiga tvätt ligga kvar i tvättmaskinen - ta ut den på en gång!
  • Undvik att använda vanliga sköljmedel. De lämnar en beläggning på både dina kläder och tvättmaskinen och kan orsaka dålig lukt.
  • Använd alltid rätt mängd tvättmedel. Dosera enligt förpackningen och mängden kläder, samt smutsnivå på kläderna. 
  • Tygblöjeanvändare: Använder du tvättmaskinen för att skölja av blöjor (framförallt bajsblöjor) inför tvätt, spraya trumman med allrengöringsspray och torka av trumman med en rengöringsduk efter sköljningen.


Äldre inlägg Nyare inlägg


Lämna en kommentar

Var god observera att kommentarer inte publiceras förrän de har blivit godkända