Rengöra ull och kura

kura kurning ull

Ullskal och ullbyxor behöver inte tvättas lika ofta på grund av ullens smuts- och luktavvisande egenskaper. Ull är självrengörande och neutraliserar dåliga lukter, därför räcker det oftast att vädra dem regelbundet.

Får de smuts på sig, exempelvis bajs, är det bättre att handtvätta då tvättmaskinens ullprogram kan vara för skonsamt för att få bort fläckar. Ull, och silke för den delen, kräver speciella tvättmedel. Ullskal och ullbyxor behöver kuras efter att de tvättats för att bli vattenavvisande igen.

Kura inte torrskikt i ull.

 

Handtvätt

Förbered vatten och ulltvättmedel i en balja. Vattnet ska vara ljummet som mest. Använd galltvål på fläckar. Tvättar du en ullbyxa kan du vända den ut och in så att den smutsigaste sidan är utåt. Sänk ullskalet/ullbyxan ner i vattnet, och kläm försiktigt så att vattnet kommer in i ullen och luften kommer ut. Massera försiktigt fläckarna. Låt ullskalet/ullbyxorna ligga i vattnet medan du förbereder ullkuren.

 

Koka upp några deciliter vatten och tillsätt ungefär 1 tesked lanolin per ullskal/ullbyxa. Tillsätt också lite ulltvättmedel till blandningen. Detta för att tvättmedlet hjälper till att lösa upp lanolinet så att det fördelas jämnare. Rör om tills det att blandningen blivit mjölkvit. Tillsätt mer tvättmedel och värm upp blandningen i mikrovågsugnen om lanolinet inte löst upp sig. Låt blandningen svalna.

 

Lyft ut ullskalet/ullbyxan från baljan och kläm den försiktigt mellan händerna eller mot badkarskant/handfatskant för att få ut vattnet. Vrid aldrig ullen. Töm baljan på vatten och fyll på med nytt ljummet vatten och skölj ullen. Upprepa tills vattnet ser klart ut efter att ullen kramats i det.

Fyll på nytt baljan med rent ljummet vatten och blanda ner den nu avsvalnade lanolinblandningen. Rör runt vattnet så att det blandas ordentligt. Se till att ullskalet/ullbyxan är ut och in, sänk dem ner i vattnet och krama ur så mycket luft du kan så att de stannar under ytan. Låt ligga i minst två timmar - gärna över natten för extra lanolinpower!

 

Lägg en ren badhandduk på golvet. Vänd ullskalet/ullbyxan så att rätsidan är utåt och kläm ut överskottsvatten (vrid inte!). Lägg ullskalet/ullbyxan på handdukens nedre del. Börja sedan rulla handduken och trycka på den för att klämma ut vattnet. Rulla hela vägen upp. Du kan sätta knäna på rullen i slutet för lite extra tryck. Rulla sedan ut handduken och låt ullskalet/ullbyxan plantorka.

 

Behöver du djuprengöra ull kan ull kokas. Detta rekommenderas dock inte för ullskal med plastknappar eller resårer.

Häll upp kallt vatten i en kastrull och sänk ner ullskalet/ullbyxan. Sätt på värmen och låt vattnet kokas upp långsamt. Rör inte ullen. Rör inte om i vattnet. Ullen kan då krympa eller tova sig. Stäng av värmen när vattnet kokar och låt vattnet sakta svalna. Ta inte upp ullskalet/ullbyxan innan vattnet är helt svalt.Äldre inlägg Nyare inlägg


Lämna en kommentar

Var god observera att kommentarer inte publiceras förrän de har blivit godkända